Photobucket

luni, 28 ianuarie 2013

Plantarea afinilor






Afinii prefera un sol acid, bogat in humus, este de preferat ca solul sa nu fie nisipos. Afinul nu are probleme cu temperaturile scazute (rezista pana la -25 grade celsius). Este de preferat ca terenul  pe care se planteaza sa fie irigat, insa apa nu trebuie sa balteasca niciodata.

Plantarea propriu-zisa a afinilor
Gropile trebuie facute de 40x40x40 cm , ph-ul pamantului ideal ar fii sa se situeze intre 4-5. Daca solul este sarac, se aplica gunoi de grajd.  Se foloseste deasemenea si turba acida, rumegus de conifer pentru a se asigura acidificarea, sau anumite ingeasaminte chimice care creeaza sau scad pH solului.
Polenizarea afinilor este incrucisata, de accea este bine sa se puna mai multe tipuri de soiuri pentru a creste productivitatea. In cazul in care se planteaza cu pamantul din ghivece, nu mai trebuie asigurata aciditatea solului, deoarece aceasta ramane intacta. 
Distanta intre randuri este de aprox 3 metri iar intre plante de aprox 1 metru.

Plantarea afinilor are loc pe tot parcursul anului.

Ingrijirea plantatiei:
Afinii nu necesita curatare pana la varsta de 5 ani. Dupa 5 ani se curata ramurile batrane prin taiere.
Pe parcursul anului se poate ara printre randuri la o adancime de aprox 13 cm. In perioada de vegetatie este indicat sa nu se are in adancime, pentru anu deranja radacinile, este indicata o aratura in adancime de aprox 6 cm.
Pentru erbicidare se folosesc urmatoarele erbicide : Topic Cc-200 sau Goal
 Se poate aplica rumegus de conifere pe randul cu plante, aprox 4-5 tone/ha.
 Recoltarea fructelor de afini este la 60-90 zile de la inflorire cand fructele sunt coapte in proportie de 80%.

In cazul in care se opteaza pentru culegerea cu mana, este necesar un piaptane special, de regula se pot aduna aprox 30 kg pe zi/persoana.

Din 1 ha de afine rezulta aprox. 8 tone.



Vindem plante de afine din soiuri cu talie mare!
 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Facebook